2016-07-30

Dzień Ceramika-Ćmielów

Święto wszystkich pracowników ćmielowskiego zakładu,w które od kilku lat włącza się również załoga fabryki w Chodzieży,rokrocznie odbywa się w okolicach święta Matki Bożej Śnieżnej-patronki garncarzy i ceramików.Nie inaczej było tym razem.Uroczystości zorganizowane przez Komisję Zakładową NSZZ ,,Solidarność" z Ćmielowa oraz wspierający Związek Zawodowy Pracowników zaingurowała sobotnia msza święta w intencji pracujących oraz byłych pracowników w kościele p.w.Wniebowzięcia NMP w Ćmielowie.Do świątyni wniesiono obraz Matki Bożej Śnieżnej / przez Anetą Niedziela oraz Halinę Starzomską/namalowany na porcelanie w 1997 r przez naszego pracownika Pana Kazimierza Czubę,w asyście 6 pocztów sztandarowych z:NSZZ,,S"Region Ziemia Sandomierska, NSZZ ,,S" Porcelany Ćmielów, NSZZ ,,S" Cementowni Ożarów, NSZZ ,,S" Płytek Ceramicznych Opoczno, NSZZ ,,S" Huty Celsa w Ostrowcu Świętokrzyskim oraz Zakładowy sztandar Ćmielowskiej Porcelany.Po nabożeństwie świętujący oraz zaproszeni goście w gronie których znaleźli się:Przewodniczący KSPCH Mirosław Miara,Przewodniczący,,S"z Opoczna Ryszard Kossak,Przewodniczący ,,S"Cementowni Ożarów Kazimierz Bednarz,Przewodniczący Koła Emerytów i Rencistów z Porcelany Ćmielów Zygmunt Wąsik,burmistrz Ćmielowa Jan Kuśmierz oraz przedstawiciele Spółki dyrektor Piotr Susdwał i dyr.Joanna Niedziela.Dostojni jubilaci z obydwu fabryk,których w tym roku było 81 osób odebrali symboliczne upominki porcelanowe , nagrody pieniężne oraz dedykacje muzyczne w wykonaniu Damiana Stępnia.Nie zabrakło szczerych gratulacji i życzeń skierowanych do jubilatów przez przybyłych gości i prowadzącego imprezę Mirka Rogozińskiego.Po części oficjalnej na uczestników wydarzenia czekały suto zastawione stoły oraz zabawa taneczna.Chcę na koniec podkreślić piękne przemówienia naszego Przewodniczącego Mirka Miary skierowane do wszystkich pracowników,które zostało nagrodzone dużą owacją.

Ps.Pragnę podziękować moim koleżankom i kolegom związkowcom z Solidarności za pomoc, a szczególne podziękowania za udekorowanie kościoła kieruję do Basi Półtorak i Madzi Humańskiej

Pozdrawiam
Mirek Rogoziński