2019-04-14

Dzień Skupienia

W dniu 13 kwietnia 2019 r. przedstawiciele Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność uczestniczyli na Jasnej Górze w „Dniu Skupienia”. Tradycyjnie jak co roku spotykamy się tydzień przed Świętami Wielkanocnymi na Jasnej Górze, aby pomodlić się, wyciszyć przed najważniejszymi świętami w roku. Spotkania te zapoczątkował poprzedni Przewodniczący KSPCH – św. Andrzej Konecki, my kontynuujemy tą tradycję.

Tym razem Dzień Skupienia poprowadził zakonnik – Michał Legan. Rozpoczęliśmy rekolekcjami w Domu Pielgrzyma, potem uczestniczyliśmy we mszy św. W Kaplicy Matki Boskiej Częstochowskiej a zakończyliśmy Drogą Krzyżową na wałach.

Dzień Skupienia to nasza tradycja od lat, niestety jeśli chodzi o frekwencję, to nie ma się czym pochwalić. Sam nie wiem dlaczego na 100 firm zrzeszonych w KSPCH, co roku decydują się 2 – 3 firmy aby wysłać swoich uczestników. Zawsze jak co roku niezawodni są pracownicy z Porcelany Ćmielów. Przysyłają corocznie około 40 – 50 osób i tak było i tym razem. Od kilku lat dołączyli do nas i byli tym razem (około 20 osób) pracownicy z Azotów Puławy za co bardzo serdecznie  dziękuję, szczególnie, że w tym roku przewodniczący dodatkowo pomógł nam namówić zakonnika – Michała Legana do udziału w naszym spotkaniu.

Bardzo duże podziękowania również dla pracowników z FO Dębica, którzy po raz pierwszy dołączyli również liczną grupą, około 20 osób, dotychczas przyjeżdżało po 2-4 osoby.

Było nas około 80 osób, to dość liczna grupa, bywało dużo gorzej, ale osobiście mam niedosyt, że niektóre sekcje zrzeszone w KSPCH nie wysyłają swoich przedstawicieli w ogóle. Wierzę, że w przyszłym roku będzie lepiej.

Mirosław Miara