2018-11-15

Obrady KSPCH - ECHOZ

W dniu 15 listopada 2018 r. na Słowacji w miejscowości Svit odbyło się spotkanie przedstawicieli Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność ze słowackimi związkowcami chemii i energetyki z federacji ECHOZ. Przypomnę, iż spotkania tego typu odbywają się cyklicznie raz w roku od wielu lat. W zeszłym roku koledzy ze Słowacji gościli u nas na obradach Rady KSPCH w Świnoujściu. Tradycyjnie na tych spotkaniach omawiamy sytuację polityczną, ekonomiczną w naszych krajach oraz wymieniamy się doświadczeniami związkowymi. Tym razem rozpoczęliśmy naszą wizytę od zwiedzania zakładów chemicznych Chemosvit, które mieszczą się właśnie w miejscowości Svit. W firmie przyjął nas bardzo gościnnie Prezes Spółki, przekazując informacje o historii firmy, procesie restrukturyzacji oraz o współpracy i dialogu społecznym ze związkami zawodowymi. Po tej oficjalnej części zwiedzaliśmy część zakładu przyglądając się procesowi projektowania grafiki oraz przygotowania procesu produkcyjnego grafiki na opakowaniach foliowych. Nigdy dotąd jedząc chipsy, nie zdawałem sobie sprawy jak skomplikowany jest proces wykonania kolorowego druku na opakowaniu. Po tej wizycie chyba będę już zawsze to widział inaczej .Po ciekawym zwiedzaniu firmy wróciliśmy do hotelu na obrady. Z naszej strony było 7 reprezentantów KSPCH a ze strony Słowackiej 14 osób plus tłumacz. Spotkanie jak zawsze odbyło się w bardzo miłej, sympatycznej i koleżeńskiej atmosferze. Rozpoczął je Marian Bananka, obecny przewodniczący od kilku miesięcy, ponieważ dotychczasowy wieloletni przewodniczący, nasz przyjaciel Juraj Blahak odszedł na emeryturę. Marian obecną sytuację polityczną i ekonomiczną na Słowacji określił jako dobrą. Bezrobocie sięga 6% czyli podobnie jak u nas i podobnie jak u nas pracodawcy zatrudniają cudzoziemców oferując im niższe płace i na taką sytuację związkowcy reagują podobnie jak my, tzn. uważają, iż tych pracowników powinno się zatrudniać na identycznych warunkach jak pracowników rodzimych. Przewodniczący stwierdził, iż Słowacja staje się „europejskim Detroit” czyli największym skupiskiem produkcji samochodowej w Europie. Na Słowacji jest już chyba pięciu dużych producentów aut a obecnie rusza produkcja Land Rovera. Średnia płaca na Słowacji wynosi około 1000 Euro. Rząd Słowacki stanowi koalicja trzech partii w tym partia SMER ( socjaldemokracja), Słowacka Partia Narodowa oraz Partia Węgrów Słowackich. Prawicowa partia jest w opozycji, zapowiada wygranie następnych wyborów w 2020 roku i obiecuje różne świadczenia jak 13 i 14 pensje itp. Wiek emerytalny na Słowacji, to podstawa czyli 62 lata, plus co roku ten wiek wzrasta około 50 dni. Jest obecnie projekt ustawy w parlamencie, aby ten wzrost wieku emerytalnego zatrzymać na poziomie 64 lat. W temacie związkowym, przewodniczący przekazał, iż ich organizacja ECHOZ negocjuje dwa branżowe układy zbiorowe tj. w energetyce i w chemii. Centrala ECHOZ uczestniczy również w negocjacjach zakładowych układów zbiorowych. Marian Bananka stwierdził, że coraz trudniej się negocjuje układy branżowe, ponieważ pracodawcy nie bardzo chcą w nich zawierać konkretne zapisy dotyczące wskaźników, podwyżek itp. Po tej prezentacji oczywiście była kolej na naszą reprezentację. Omówiliśmy sytuację polityczną, ekonomiczną i związkową w Polsce informując między innymi o wyborach samorządowych, wyborach w NSZZ Solidarność oraz obchodach 100 rocznicy niepodległości. Potem była seria pytań a następnie omówiliśmy tematy zagadnień na przyszłe spotkanie, które odbędzie się w 2019 roku w Polsce. Jednym z tematów będzie szczegółowe omówienie punkt po punkcie układu branżowego jaki posiadają związkowcy z ECHOZ, po to byśmy mogli zobaczyć jakie zagadnienia udaje im się w takich układach zapisać. Oczywiście nie bez znaczenia w tego typu spotkaniach jest część integracyjna. Bracia Słowacy, to pokrewne nam dusze, mamy wiele cech podobnych, to i w związku z tym była sympatyczna kolacja, gra w kręgle i mile spędzone chwile.