2016-09-03

Warta przy grobie ks. Popiełuszki - SK GNiG

W dniach 2 i 3 września 2016 roku przedstawiciele Krajowej Sekcji Górnictwa Naftowego i Gazownictwa pełnili Wartę przy grobie bł. Ks. Jerzego Popiełuszki.

Wartę o godzinie 1200 rozpoczęła organizacja Międzyzakładowa PGNiG SA Oddział Sanok w składzie 2 osobowym - przewodniczący Zygmunt Sobka wraz z małżonką Danutą.

Zostali oni zmienieni przez 4 osobową jasielską grupę reprezentującą 2 organizacje tj. Komisję Podzakładową Exalo Drilling Centrum Jasło  - przewodniczący Bolesław Potyrała będący równocześnie przewodniczącym Krajowej Sekcji GNiG wraz z bratem Kazimierzem a także Komisję Podzakładową z PSG Zakład Jasło reprezentowaną przez kolegę Kazimierza Krzanowskiego z synem Mateuszem.

Po północy zmianę przejęła grupa z Komisji Podzakładowej w PSG Oddział Wrocław w poniższym składzie  osobowym – Jarosław Franieczek, Bogumiła Grendysz, Ryszard Bałtarowicz Krzysztof Pawlik Jolanta Pawlik i Adam Urban.

Od godziny 6 rano Wartę przy grobie pełnili przedstawiciele Komisji Międzyzakładowej PGNiG SA z Centrali Spółki z udziałem przewodniczącego Zenona Gontarza, Andrzeja Mazurka  z żoną Małgorzatą a także Dominik Kozaczka.

Ostatnia grupa w godzinach od 9 do 12 reprezentowała Komisję Podzakładową ze Spółki Gaz-System Oddział Rębelszczyzna w osobach-  przewodniczący Jarosław Tyszko z żoną Anną, Dariusz Sobkiewicz, Leszek Klimiuk.

Uczestnicy dodatkowo wykonywali prace pielęgnacyjne i porządkowe wokół kościoła oraz podlali kwiaty przed kościołem. Udział w warcie jest niezwykłym przeżyciem szczególnie w okresie nocnym gdzie w spokoju można zatopić się w modlitewnych rozmyślaniach dając świadectwo wiary. Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękują przewodniczący Sekretariatu Przemysłu Chemicznego Mirosław Miara i Krajowej Sekcji GNiG Bolesław Potyrała, którzy również już dziś zapraszają na kolejne warty przedstawicieli Sekretariatu.