2017-08-03

XXXV Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę

W tym roku mamy jubileuszową XXXV Pielgrzymkę Ludzi Pracy i mam nadzieję, że większość Organizacji Zakładowych zrzeszonych w Krajowym Sekretariacie Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność weźmie w niej udział, serdecznie zapraszam.Do pielgrzymki już niedaleko i warto już rozpocząć przygotowania do wyjazdu (kto jeszcze tego nie zrobił :).

Podczas obrad Komisji Krajowej kilkakrotnie przypominano żeby pamiętać o tej Pielgrzymce. Poszczególne Regiony czy Branże mają "swoje" Pielgrzymki w innych terminach, co powoduje, że ta nasza wspólna Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy staje się coraz mniej liczna. Podczas posiedzenia KK we Wrocławiu, Krajowy Duszpasterz Ludzi Pracy - Arcybiskup Józef Kupny apelował byśmy "połączyli siły" i przybywali liczniej na wrześniową Pielgrzymkę Ludzi Pracy, tym bardziej, że obecna jest - Pielgrzymką Jubileuszową.

Zachęcam wszystkich przewodniczących do zorganizowania wyjazdu. Można wyjechać na dwa dni sobota-niedziela, tak robi duża część uczestników i wówczas organizuje się nocleg a najwytrwalsi bez noclegu są na całonocnym czuwaniu lub w autokarach na parkingu.Można przyjechać tylko na główne uroczystości w niedzielę na mszę o 11.00, tak robi również wielu uczestników corocznej pielgrzymki. Wszystko zależy od naszych możliwości. Niektóre organizacje przywożą uczestników wieloma autokarami, tu muszę przypomnieć naszych "mistrzów świata" z naszego Sekretariatu, czyli organizację z Firmy Oponiarskiej Dębica, oni organizują co roku około 30 autokarów. Tak robił nieżyjący już nasz kolega, przyjaciel, Przewodniczący - Tomasz Podlasek i tak kontynuują obecni jego koledzy z komisji z przewodniczącym Andrzejem Balem. Mniejsze organizacje organizują jeden autokar czy nawet BUS, ewentualnie przyjeżdżają pociągiem, najważniejsze jest to aby dać świadectwo i być a w jakiej ilości, to już zależy od naszych możliwości, może nawet warto przyjechać samochodem osobowym w kilka osób, jeśli się nie da inaczej.

Gorąco zachęcam. Możemy się również umówić, że jeśli się uda, to na niedzielną mszę, spotykamy się na błoniach przy figurce Matki Boskiej, tam zawsze co roku spotykamy się w gronie firm z farmacji, fajnie byłoby, gdyby tam stał "cały Sekretariat". Jeśli będzie zainteresowanie takim spotkaniem w jednym miejscu, to w komunikacie przed samą Pielgrzymką wyślę fotografię z tym miejscem, żeby było można łatwo znaleźć.Reasumując namawiam serdecznie wszystkie organizacje do udziału w XXXV Pielgrzymce Ludzi Pracy.Proszę przewodniczących poszczególnych Krajowych Sekcji o rozesłanie tego maila do wszystkich swoich organizacji.

Do zobaczenia w Częstochowie.

Pozdrawiam

Mirosław Miara

Program XXXV Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę

Każdego roku, w trzecią sobotę i niedzielę września, odbywa się Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę.
Po raz pierwszy zorganizowana została w 1983 r.
przez bł. ks. Jerzego Popiełuszkę (kapelana i obecnie patrona NSZZ Solidarność) dla robotników Huty „Warszawa”.
Rok później, uczestnicy pielgrzymki przybyli z wielu rejonów Polski i modli się w uroczystej Mszy. św.
o dobrą i godną pracę oraz o właściwe traktowanie pracowników.

Sobota, 16.09.2017 r.

godz. 19.00 – Msza Św. na szczycie – przewodniczy Jego Ekscelencja Ks. Biskup Roman Pindel

godz. 21.00 – Apel Jasnogórski w Kaplicy Cudownego Obrazu retransmitowany przez Radio Maryja, prowadzenie: Jego Ekscelencja Ks. Biskup Roman Pindel

godz. 21.45 – Droga Krzyżowa na wałach, rozważania