2015-12-13

Obchody 13 grudnia - ZAKŁADY AZOTOWE „PUŁAWY”

13 grudnia to w historii Polski data szczególna. Tego dnia w 1981r. wprowadzono na terenie całego kraju stan wojenny, na ulicach pojawili się uzbrojeni żołnierze, obowiązywała godzina policyjna. Od 2002 r. 13 grudnia jest obchodzony oficjalnie jako Dzień Pamięci Ofiar Stanu Wojennego. Pamięć tamtych wydarzeń jak co roku uczciła nasza Komisja. Jak co roku spotkaliśmy się  pod tablicą przy bramie nr. 1 naszych Zakładów. Oprócz uczestników tamtych dni udział wzięli między innymi poseł na Sejm RP prof. Krzysztof Szulowski, wiceprezes Grupy Azoty Zakłady Azotowe Puławy S.A. Wojciech Kozak, przedstawiciele władz miasta, powiatu czy gmin a także młodzież z klasy mundurowej Zespołu Szkół Nr 3 w Puławach. Co nas cieszy nie zabrakło także pocztów sztandarowych z innych puławskich szkół.  Oficjalne obchody 13 grudnia rozpoczęły się inscenizacją podczas której doszło do walki działaczy związku z oddziałami ZOMO. Po krótkich wystąpieniach, zaproszone delegacje złożyły wieńce i zapaliły znicze, aby tymi symbolami uczcić pamięć tych, którzy zginęli w walce o naszą wolność. Po uroczystościach grupa bohaterów tamtych dni udała się na ciepłą herbatę i kawę do pobliskiej stołówki STOZAP-u.