2015-11-05

Szkolenie „Bycie liderem związkowym to zobowiązuje”

W Krynicy Zdrój w dniach 5-6 listopada 2015r. odbyło się szkolenie dla członków Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność. W szkoleniu wzięli udział przedstawiciele wszystkich Krajowych Sekcji wchodzących w skład SPCH (22 osoby).

Tematem szkolenia  było: „Bycie liderem związkowym to zobowiązuje”.

Szkolenie prowadziła Agnieszka Kuraś Steczyńska -  trener z Działu Szkoleń Komisji Krajowej NSZZ Solidarność.

W pierwszym dniu, po przedstawieniu spraw organizacyjnych, celów i zakresu szkolenia przez prowadzącą, nastąpiła prezentacja uczestników. Prezentacja przeprowadzona była w sposób nietypowy, bo dokonywali jej uczestnicy, po przeprowadzeniu wcześniej wywiadu z kolegami siedzącymi obok. W dalszej części uczestnicy zapoznali się z podstawami komunikacji społecznej a następnie omówiony został temat dotyczący poczucia własnej wartości i skuteczności. W drugim dniu szkolenia omówione zostały dwa następne bloki tematyczne. Pierwszy dotyczył wizerunku lidera związkowego z takimi zagadnieniami jak: świadome przywództwo, cechy lidera związkowego, konsekwencja w działaniu,

W drugim bloku tematycznym omówiono zagadnienie dotyczące wydaje się oczywistej zasady, iż „ sukces związkowy wymaga współpracy”. W tym temacie zwrócono uwagę na takie zagadnienia jak: efektywny zespół, realizacja i delegowanie zadań, współpraca w zespole, dysfunkcje zespołowe. Na koniec dokonano podsumowania szkolenia. Przebieg całego szkolenia, to nie tylko wykłady prowadzącej, ale również dużo ćwiczeń i testów.

W szkoleniu brali udział związkowcy, którzy mają duże doświadczenie w pracy związkowej, ale również było kilka osób o mniejszym stażu. Natomiast zapewne jednym i drugim, przydało się przećwiczenie zagadnień będących tematem szkolenia. Poza zajęciami, było również trochę czasu w którym  uczestnicy mogli również skorzystać ze spacerów w przepięknej okolicy góry „Jaworzyny”, pospacerować po Parku Zdrojowym w Krynicy a w hotelu mogli skorzystać z basenu, sauny i jacuzzi.

Przyjęliśmy zasadę, iż w ramach SPCH, będziemy organizować szkolenia dwa razy w roku. W maju mieliśmy szkolenie medialne, które odbyło się w Gdańsku w historycznej Sali BHP, teraz odbyło się szkolenie w Krynicy Zdrój, następne na wiosnę, najprawdopodobniej nad morzem z równie ciekawym tematem szkolenia, jak te które się odbyły.

Miara Mirosław